Polacy kupują gnój od Holendrów. Tak nas Unia wyregulowała, że nawet obornika w Polsce brakuje!!!

Śląscy rolnicy sprowadzają obornik z Holandii. To efekt zmian na polskiej wsi – tłumaczy ekspertka Agnieszka Krawczyk. Rolnicy wskazują, że w Polsce hodowla zwierząt radykalnie spadła, a Holendrzy mają odwrotny problem – u nich są olbrzymie hodowle zwierząt, ale brakuje upraw roślinnych.

Na polskie pola trafia coraz więcej obornika wyprodukowanego w Holandii. Obornik jest doskonałym źródłem nie tylko próchnicy, ale i mikro oraz makroelementów.

Według Joachima Goczoła, reprezentującego jedną z firm importujących nawozy organiczne do Polski, zainteresowanie nimi zgłaszają zarówno drobni rolnicy, jak i właściciele wyspecjalizowanych w produkcji roślinnej dużych gospodarstw rolnych. „Intensywna produkcja roślin ma swoje prawa. To, co za ich pomocą wyciągnie rolnik z gleby, musi w innej formie do niej z powrotem wprowadzić. Na przykład nawożąc pola obornikiem. Tyle, że w Polsce pogłowie świń spadło o połowę, krów też hoduje się coraz mniej. Przy braku dostępu do dobrego i taniego obornika w Polsce, import okazał się całkiem sensowną alternatywą” – wskazał Goczoł.

Jednym z importerów holenderskiego nawozu jest Mariusz Skwarek. Jak wyjaśnił, powodów takiej decyzji jest kilka. „Używanie wyłącznie nawozów sztucznych doprowadziło do tego, że z roku na rok miałem coraz gorsze plony. Problem w tym, że w Polsce hodowla zwierząt radykalnie spadła i w mojej okolicy obornika po prostu nie ma od kogo kupić. Okazało się, że Holendrzy mają inny problem. U nich są olbrzymie hodowle zwierząt, ale nie mają upraw roślinnych. Coś musieli z tą nadwyżką zrobić. Oczywiście, sprowadzam go stamtąd odpowiednio spreparowany. W formie suchej jest łatwiejszy do rozsypywania i pozbawiony szkodliwych patogenów. A jeżeli chodzi o cenę, to łącznie z transportem koszt nawiezienia jednego ha jest porównywalny z tym, jaki musiałem ponosić, kupując go u naszego rolnika” – wyliczył Skwarek.

Podobnego zdania jest Jarosław Stopyra, który posiada gospodarstwo rolne pod Nysą. „Widziałem w Holandii prawdziwe fabryki mięsa na bardzo małym areale ziemi. Oni mają prawdziwy problem z nadwyżką gnojowicy. U nas jest problem z pozyskaniem obornika, bo coraz mniej hodujemy zwierząt. Liczyłem dokładnie i wyszło mi, że kupno +mokrego+ obornika u sąsiada i ściągnięcie suchego, a na dodatek higienizowanego nawozu z Holandii, w przeliczeniu na hektar, będzie kosztowało tyle samo. Szkoda tylko, że tego typu nawozu nie produkuje się w Polsce, ale, jak rozumiem, jest to problem technologii i dostępu do surowca” – uważa Stopyra.

Oczywiście nie jest to problem technologii tylko problem zmniejszania się pogłowia bydła. Polityka UE ingeruje bardzo mocno w rolnictwo m.in. poprzez dopłaty, limity, ceny gwarantowane, normy, skupy interwencyjne itd. Pogłowie bydła w Polsce systematycznie spada bo rolnicy wolą np. uprawiać zboża bo maja gwarantowane dopłaty. Intensywna uprawa roślin wyjaławia glebę i do nawożenia potrzebny jest obornik, którego brakuje. I tak koło się zamyka.

PAP/wolnosc24.pl

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

Up ↑

%d blogerów lubi to: